Casa Victoria

Ce inseamna o saptamana de cursuri la scoala Lenotre

M-am gandit ca ar fi interesant sa va povestesc cum se desfasoara o saptamana de cursuri in cadrul scolii Lenotre. Cum incepe, ce facem, cum facem, cu cine lucram, cine si ce responsabilitati are si mai ales cum se incheie:)

Hai sa o luam de la inceput cu ziua de luni.

Ne prezentam cu totii in cea mai mare sala a scolii, situata la parter. Toti insemnand elevii de la Master si Bachelor cat si alti participanti la vreun curs organizat de scoala. Trebuie sa va spun ca in cadrul scolii se fac cursuri saptamanal, fie de patiserie fie de gastronimie. De exemplu saptamana aceasta am avut o echipa de bucatari si patiseri din Chile care au facut un stagiu de perfectionare in patiserie. Niste oameni extraordinar de veseli cu care mi-a facut placere sa ma intalnesc de fiecare data la masa sau in vestiar.

Asadar, ca sa revenim, odata stransi in sala, in fata noastra se aduna echipa de sefi. Ni se tine un discurs foarte scurt de catre ei si fiecarei grupe ii este distribuit unul dintre ei. Chef Valerie, Chef Gilles, Chef Olivier sunt responsabili de noi la inceput, supervizati de catre Chef Frederic Bourse si Chef Stephane Chicheri. Saptamana aceasta eu si colegii mei am lucrat cu Chef Valerie.

Dupa ce se termina aceasta impartire fiecare grupa isi ia in primire sala in care va lucra in saptamana respectiva. Fiecare dintre salile laboratoare ale scolii a fost denumite dupa unul dintre patiserii ei de renume. Saptamana aceasta eu am lucrat si invat in sala Guy Krenzer. Odata ajunsi in sala fiecare dintre noi primeste un sort, un toque si o serie de retete pe care le vom invata in saptamana in curs. Toque-ul este chestia aia interesanta de hartie pe care o avem pe cap de fiecare data cand lucram:)

Toque-ul il primim in fiecare zi de luni si trebuie sa il pastram in bune conditii pana vineri cand se incheie saptamana. Ele sunt din hartie si sa stiti ca sunt foarte comode, nu deranjeaza absolut deloc. Spre deosebire de toque, sorturile se schimba zilnic iar aici ajungem la primele responabilitati pe care le au elevii in afara de a invata:) Tot lunea stabilim care sunt cei 2 responsabili cu sorturile, ceea ce inseamna ca la finalul fiecarei zile ei trebuie sa stranga sorturile de la toti colegii, sa le duca in spatiul de colectare si sa aduca altele noi care vor fi folosite a 2-a zi. In afara de acesta responsabilitate, vineri, cand se incheie saptamana, ei sunt cei care vor aseza materia prima in camera frigorifica pe care au folosit-o, se vor asigura ca nu vor lasa dezordine, materie prima desfacuta si nemarcata sau alte lucruri nelalocul lor.

Dupa ce ne-am asezat toque-urile, sorturile si ne-am spalat pe maini ( lucru obligatoriu la orice intrare in laborator) urmeaza scurta sedinta de zi , daca ii putem spune asa. Chef-ul ne prezinta ceea ce vom realiza in cele 5 zile care urmeaza, va alege apoi retetele pe care le vom face in prima zi si apoi pornim treaba. Incepem prin a cantari materia prima necesara pentru toti cei din laborator. De exemplu noi suntem 6 colegi si vom cantari cate 7 retete din fiecare produs. 6 pentru noi si 1 pentru Chef. Este datoria noastra sa ne organizam si sa lucram bine in echipa ca sa fim cat mai eficienti. Fiecare va cantari cate 1 ingredient si o va face pentru toate retetele din ziua aceea. Dupa ce am terminat toata „organizarea de santier” putem incepe.

Chef-ul este primul care face produsul, timp in care noi trebuie sa fim atenti, sa notam si sa ne asiguram ca vom face la fel cand ne va veni randul:) totul pare mult mai simplu atunci cand te uiti decat atunci cand te apuci tu sa faci:) Produsele pe care le facem trebuie sa fie gata vineri, drept urmare ne organizam in asa fel incat de luni pana joi sa realizam produse semifabricate (ex: blaturi, foi, creme, coji de ecler sau chou) pe care le montam vineri.

Saptamana aceasta am inceput cu Pate a choux pentru prajitura religieuse, Pate sablee pentru tarta cu pere si foietaj inversat pentru millefeuille. Am mai facut creme patissiere, creme cafe, blat de cafea, bezea italiana, punch de cafea, sirop de baza si inca cateva:)

Dupa toata munca de luni pana joi, vine ziua de vineri in care trebuie ca pana la ora 11:30 sa fim gata cu toate produsele pentru prezentare. Asta inseamna ca Chefii grei ai scolii vin sa inspecteze, sa guste, si sa ne spuna unde mai avem de lucrat. Dupa ce terminam tot de montat, le asezam frumos pe masa, ne punem ecusonul cu numele langa si mergem apoi in sala mare unde a inceput totul luni. La fel cum am inceput, saptamana se incheie cu cateva cuvinte din parte Chef-ilor, un mic coctail bar si deja traditionalul pahar de sampanie de vineri:)

Va urez un weekend cu deserturi bune:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *