Casa Victoria

Cine a fost Gaston Lenotre si cateva detalii despre scoala Lenotre

Viata lui Gaston Lenotre a fost tot timpul ghidata de dorinta de a fi mai bun si de a imbunatati produsele pe care le face si vinde. Pentru el totul a inceput la ferma parintilor sai din Normandia unde se spune ca inca de cand era copil facea niste deserturi minunate, in special o budinca de orez pe care a desavarsit-o inca de la varsta de 12 ani. Pentru el viata nu a fost chiar simpla, ambii parinti au plecat la Paris si au inceput sa lucreze in industria restaurantelor. Totusi starea de sanatate nu prea buna a tatalui sau i-a fortat sa se intoarca si l-a determinat pe Gaston sa isi gaseasca singur un mod de a isi castiga existenta. La varsta de 16 ani a plecat la Paris insa din cauza razboiului i-a fost greu sa gaseasca de lucru in restaurante sau patiserii. 3 ani mai tarziu s-a intors in orasul natal si impreuna cu fratele si mama lui au deschis un prim butic acolo. Lucrurile au inceput sa mearga bine pentru el iar in 1947, impreuna cu sotia sa Collete a cumparat patiseria Pont Audemere din Normandia, acesta fiind primul loc in care el a lucrat ca ucenic. Impreuna faceau o echipa foarte buna, el producea iar ea vindea. Principiile sale la momentul acela erau calitate, proportie si rigoare. El si-a propus sa foloseasca doar materie prima de cea mai buna calitate, desi era destul de greu de procurat din cauza razboiului, si de asemenea sa reinvie produse si retete din zona pe care lumea le credea deja pierdute.

In 1957, impreuna cu sotia sa, deschide primul butic in Paris, butic care se dovedeste un succes imediat. El s-a concentrat pe retete simple, ingrediente mereu proaspete iar vedeta intre ele a fost untul pentru care tot timpul a insistat sa fie cel mai bun care se gasea pe piata. O idee extrem de interesanta si inovativa la vremea aceea, el a directionat sistemul de ventilatie al laboratorului sub trotuarul magazinului, ceea ce insemna ca toate mirosurile de produse proaspat coapte ajungeau direct la oamenii de pe strada si ii atrageau in butic. De aici inainte lucrurile au evoluat cu o viteza incredibila si au ajuns la un nivel foarte inalt. Datorita faptului ca a atacat si zona de catering, in special catering pentru evenimente mari si foarte mari, Gaston Lenotre a deschis un laborator de productie in Plaisir. Tot aici a infiintat in 1971 Ecole Lenotre. O scoala de patiserie si catering unde Chefi care deja lucrau in industrie puteam veni sa isi desavarseasca tehnici noi si de asemenea unde la inceput erau peste 3000 de elevi pe an care invatau fie arta culinara fie arta patiseriei frantusesti.

A urmat apoi o dezvoltare incredibila a marcii si a deschis magazine in Japonia, Korea sau Germania insa cea mai mare dezvoltare a avut loc in Franta. Lenotre a preluat conducerea restaurantului Pre Catelan unde nepotul sau Patrick a fost la vremea aceea cel mai tanar bucatar francez care a obtinut 2 stele Michelin. La momentul acesta Pre Catelan este condus de Chef Frederic Anton un Chef care si-a primit a 3-a stea Michelin in 2007. De asemenea numarul de magazine a continuat sa creasca depasind 50, Lenotre a deschis apoi un butic pe Champs Elysee intr-una dintre cele mai frumoase locatii chiar vis-a-vis de Grand Palais si una dintre cele mai importante realizari a fost preluarea contractului de catering de la Stade de France. Mesele festive cu numar impresionant de invitati erau specialitatea lui Lenotre, el fiind un revolutionar in bucatarie si patiserie.

Scoala este impodobita cu poze cu Gaston Lenotre si la orice pas te intampina cu zambetul sau de batranel simpatic si pasionat de meseria pe care a practicat-o cu mare drag. Chef Valerie ne-a povestit ca a avut onoarea sa lucreze direct cu Gaston Lenotre si este foarte mandra de acest lucru. De altfel multi Chefi de renume au studiat la scoala Lenotre sau au lucrat direct cu Gaston. Dintre acestia il amintesc pe Pierre Herme sau pe Guy Krenzer, insa lista este una mult mai mare. Probabil ca scoala detine una dintre cele mai mari aglomeratii de MOF pe metru patrat:) Oriunde te uiti in jur vezi cate o persoana care detine titlul de MOF, foarte usor de detectat dupa gulerul tunicii care este in culorile steagului Frantei. MOF inseamna Meuiller Ouvrier de France, una dintre cele mai prestigioase distinctii pe care un profesionist o poate primi in Franta. Concursul pentru acest titlu se tine o data la fiecare 4 ani si este organizat de Ministerul Muncii din Franta, iar diplomele se acorda chiar de catre Presedintele Republicii in cadrului unei ceremonii care are loc in Paris la Sorbona. In cadrul concursului candidatul trebuie ca intr-un timp limitat sa realizeze din ingrediente de baza un produs extraordinar, cat mai aproape de perfectiune. Se tine cont de modul in care lucreaza, de felul in care isi organizeaza munca si timpul, de viteza cu care lucreaza, tehnicile folosite cat si de produsul final. Pregatirea pentru acest concurs poate dura de la cateva luni la cativa ani. Odata castigata, aceasta distinctie este valabila pe toata durata vietii si va fi insotita de profesie si anul in care a fost acordata. Exemplu Guy Krenzer 1996 MOF cuisine, Guy Krenzer 1988 MOF charcutier-traiteur.

Si totusi fie ca sunt MOF, dublu MOF, Chef sau mari inovatori in meseriile pe care le practica cu atata pasiune, la final sunt si ei tot oameni la fel de normali ca noi. Asta s-a vazut cu atat mai mult vinerea trecuta cand la finalul unei saptamani in care Franta a fost sub zapezi, Chef Stephane Chicheri a decis ca prezentarea va avea loc afara, acompaniata de un gratar, vin fiert, inghetata si nelipsita sampanie:)

Iata cateva poze care atesta acest lucru:)

Chef Olivier Mauron

Chef Frederic Bourse

Dublu MOF Guy Krenzer

Chef Stephane Chicheri

Abou – baiatul care ne ajuta la curatenie

Chef Gilles Maisonneueve

Chef Mathieu Janiec

MOF Jean Michel Bannwart

Impreuna cu un grup de elevi din Chile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *