A trecut ceva timp de la ultimul articol si m-am gandit ca ar fi bine sa incepem o mini serie de articole in care sa va povestesc cate ceva despre ingredientele pe care le folosim in cofetarie. Propun sa incepem cu vanilia, unul dintre cele mai importante si in mod sigur cel mai scump dintre ele.
Vanilia este o varietate de orhidee si a fost prima data descoperita in Mexic trasferata apoi de colonistii francezi in Madagscar. Nu vreau sa va plictisesc prea mult cu detalii pe care le gasiti la o simpla cautare pe google, mai spun aici doar ca in Madagascar au gasit cel mai bun climat in care sa poata fi cultivata. Pe langa clima favorabila, Madagascarul este si o tara foarte saraca in care procesul de polenizare se poate face manual fara a creste costul si mai mult decat este.
Exista mai multe tipuri de vanilie care se folosesc in cofetarie. Tahiti, Bourbon, insa cea mai utilizata este cea de Madagascar. Se spune ca Madagascar exporta peste 80% din cantitatea totala de vanilie folosita la nivel mondial. Gustul si aroma vaniliei din Madagscar este usor diferit de celelalte, se difuzeaza mai bine in produs si persista mai mult.
Ne aflam intr-un varf al pretului vaniliei, aflat undeva in jur de 600$/kg. In urma cu doar 5 ani vanilia se vindea cu preturi incepand de la 20$/kg.
Cresterea aceasta accelerata a pretului are mai multe parti negative decat pozitive. Pretul mare genereaza probleme pentru cei care cultiva vanilia, pentru cei care o cumpara pentru a o utiliza in produse si nu in ultimul rand pentru calitatea pastailor de vanilie.
Haideti sa o luam pe rand si sa incepem cu cultivatorii. Cea mai mare problema cu care se confrunta in aceasta perioada este furtul. Ei isi pot investi toata munca intr-o plantatie de vanilie care apoi sa dispara intr-o singura noapte. La fel ca in cazul oricaror piete unde cererea este mare, exista si o piata neagra care alimenteaza infractionalitatea.
Producatorii de inghetata sau prajituri sunt afectati in mod direct, pentru ca aceste preturi sunt aproape imposibil de sustinut. Exista mai multi producatori de inghetata din America sau Europa care au scos din meniu produsele care contin vanilie.
Probabil cel mai important este faptul ca aceasta crestere accelerata a pretului afecteaza calitatea vaniliei. Producatorii sunt fortati de catre distribuitori sa produca mai repede si mai multa vanile, cererea este foarte mare, asa incat s-a ajuns sa se culeaga vanilia inainte de termen. Asta duce la un produs cu o calitate indoielnica la niste preturi prea mari.
Ramane de vazut ce se va intampla cu pretul si cum va afecta el producatorii din toata lumea.
Recomandarea mea este ca atunci cand vedeti un produs de cofetarie despre care se spune ca ar contine vanilie sau crema de vanilie, sa va ganditi daca pretul la care acesta se vinde poate justifica prezenta batonului da vanilie acolo. In mod normal nu ai voie sa vinzi un produs si sa il prezinti ca avand vanilie, daca tu nu folosesti vanilie si folosesti aroma de vanilie.
Ca un pont, bobitele de vanilie trebuie sa fie prezente in crema. Sunt de culoare neagra si foarte foarte mici. Insa intr-o crema de culoare deschisa acestea se vad.
Distribuiti și in Iasi ?
Cu parere de rau, insa putem distrui doar in Bucuresti si localitatile din imediata apropiere.